Lichtplan, keukenverlichting, basisverlichting

Sfeervol wonen met een spectaculair lichtplan

De kracht van verlichting in het interieur wordt vaak onderschat. Een lichtplan is namelijk een zeer essentieel onderdeel in het interieurontwerp. Allereerst zorgt het voor zicht in de avonduren. Daarnaast speelt verlichting in een belangrijke rol in de sfeer en uitstraling die je een interieur wil geven. Het kiezen van de juiste soorten verlichting en armaturen resulteert in een sfeervolle woning.

Hoe creëer je een harmonieus lichtplan?

Een goed lichtplan bestaat uit drie soorten verlichting, namelijk: basisverlichting, decoratieve verlichting en accentverlichting.

Basisverlichting

Het ontwerp van een verlichtingsplan begint met de keuze voor de basisverlichting in huis. Deze verlichting vormt de basis van het huis en kan niet missen. Zonder deze basisverlichting kun je niet goed functioneren. Voorbeelden van dit soort verlichting zijn plafondlampen, plafondspots en lampen boven de eetkamertafel. Het is de verlichting waarmee je een ruimte direct kan verlichten. Op basis van de grootte van de ruimte bepaal je wat de juiste verlichting moet zijn. Moet je een kleine ruimte van basisverlichting voorzien dan volstaat een plafondlamp. Is de ruimte wat groter dan worden vaak plafondspots gebruikt.

Decoratieve verlichting

Ná de basisverlichting, komt de decoratieve verlichting. Dit is verlichting die een bepaalde sfeer kan brengen in een ruimte. Is je woning modern en strak dan kunnen plafondspots deze sfeer versterken. Wil je geen modern, maar een knusse uitstraling creëren? Dan is kaarslicht in combinatie met gedimde wandlampen een goede oplossing. Ook de armaturen zijn belangrijk om de juiste sfeer te bepalen. Ga opzoek naar een armaturenfamilie. Armaturen die goed met elkaar matchen, maar niet precies hetzelfde zijn. Op deze manier ontstaat er een uniek en kloppend lichtplan.

Accentverlichting

De naam zegt het al; verlichting om een accent aan te brengen. Accentverlichting kan onderdelen in een woonvertrek nét dat beetje extra aandacht geven, zoals bijzondere kunstwerken of beelden.

 

Schijnende blikvanger

in het interieur

Een interieur wordt vaak onderscheidend door gebruik van een unieke stof op de bank of door een exclusieve keuken. Maar ook verlichting kan een interieur onderscheiden. Een robuuste hanglamp in de hal of een elegante tafellamp op het dressoir. Allemaal eyecatchers die het interieur onderscheidend maken. Net als een schilderij of beeld, kan verlichting worden ingezet als hoogwaardige kunst. Bij het kiezen van de juiste verlichting dient er ook gekeken te worden naar de juiste lichtkleur en lichttint. Door te kiezen voor een blauwere tint creëer je een wat koelere sfeer. En andersom, door te kiezen voor een oranje tint van het licht ontstaat er een warmere sfeer. Vaak wordt gekozen voor een tint hiertussen.